Osallisuuden kulttuurissa

  1. Mitä ajatuksia materiaali sinussa herättää? Mitä uutta opit?

Mielestäni aihe on erittäin tärkeä ja ajankohtainen, kun älylaitteet ovat tulleet osaksi arkipäivää kaikenikäisille. On hyvä, että on olemassa mittareita, joiden avulla voi joko työntekijän roolissa asiakkaan kanssa, perheen kesken tai itseksensä arvioida omaa netin käyttöä. Mielestäni en oppinut uutta, muuta kuin muutama uusi internet-sivusto ja mittari. Olen lukenut peli- ja some riippuvuudesta paljon jo aikaisemmin.  Hieman mietitytti joidenkin kysymysten muoto, esimerkiksi ”kun pääset pelaamaan, niin tuletko iloisemmaksi?”. Olen ymmärtänyt että pelaamisen ideakin olisi se, että pääsee hieman irtautumaan normaalista elämästä ja että se tuottaisi hyvää mieltä. Aivan samalla tavalla kuin hyvä kirja tai elokuvakin.  Lisäksi ”vinkkejä digitaaliseen diettiin” osiossa oli vinkkinä, että jättäisi paikantimen pois, kun lähtee retkeilemään. Tämä on vähän hassu neuvo, kun ajattelee kuinka paljon esimerkiksi marjastajia eksyy vuosittain. Toivottavasti kukaan ei kuitenkaan lähde ilman koko laitetta metsään seikkailemaan. Muuten siinä olikin hyviä vinkkejä.

Aihetta olen miettinyt paljon viime vuosien varrella. Mielestäni on erittäin surullista kuinka koukussa monet ovat älypuhelimiin, eivätkä voi laskea sitä käsistään. Tämä koskee niin aikuisia kuin lapsiakin. Ruokapöydässä näkee ihmisiä puhelimilla, vessaan otetaan puhelin mukaan, kavereiden aikana selataan puhelinta, kadulla kävellessä ei katsota eteen vaan puhelimeen, autoilla on vaaratilanteita tullut kun kännykkää käytetään… Mielestäni tämä ei ole normaalia, tai jos on niin sen ei pitäisi olla. Luin myös jostain, että pienet vauvat kärsivät jo siitä, kun vanhemmat ovat kiinni puhelimissaan. Aivan samoin kuin muunkin ikäiset lapset. Ja tämä on äärimmäisen huolestuttavaa sekä surullista. Lisäksi on alkanut tulemaan lapsille niskavaivoja, päänsärkyjä ja unen määrä on vähentynyt. Uskoisin tämän linkittyvän älylaitteisiin.

2.  Mitä mietit tekemistäsi kysely/kartoitus tuloksista? Mitä uutta opit itsestäsi?

Pelaamisen osalta ei ollut mitään ongelmaa, en pelaa rahapelejä tai mitään digitaalisia pelejä. Netin käyttämistä koskeva teksti taas… Olen siis aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä. Kun asuu kaukana kavereista ja sukulaisista, niin se on tärkeä väline yhteydenpitoon. Seuraan myös aktiivisesti muutamaa keskusteluryhmää ja jos on ollut joku rankka kokemus jollain tai tapahtunut jotain, niin jään kyllä asiaa miettimään. Harvoin kuitenkaan menee niin sanotusti tunteisiin, ehkä liittyy vahvasti siihen kun aikaisemmin olen ollut moderaattorina. Mielestäni some-ilmiöitä on mielenkiintoista seurata ja pohtia. Olen aikaisemmin käyttänyt mielestäni liikaa internettiä. Pidin tauon kun tiedostin asian ja nykyisin en käytä sitä niin paljoa. Monen muunkin olisi hyvä pitää taukoa somesta, siinä huomaa että ei jää oikeasti yhtään mistään paitsi, vaikka ei siellä päivittäisin kävisikään.

Somen käytön rajoista… Mielestäni on epäkohteliasta esimerkiksi koulussa tunneilla selata puhelinta tai jonkun seurassa ollessa. Ruokapöytään kukaan ei meidän perheessä saa tuoda puhelinta. Nykyaikana on aika vaikea vetää rajaa siihen, mikä on normaalia netin käyttöä ja mikä ei. Mielestäni epänormaaliin kuuluu se, että itsensä terveydestä ja hygieniasta ei huolehdi, sosiaaliset kontaktit jäävät vähäiseksi, joku muu elämän osa-alue jää paitsioon tai jos ”nettiin on pakko päästä”. Mittarit ovat hyvä arviointi työkalu, jotka kyllä herättävät ajatusta siitä, onko oma käyttö normaalia vai ei.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *